Cravings, zin in lekker/veel eten.

Cravings, zin in lekker/veel eten, hoeft niet te komen door dat je te weinig calorieën binnen krijgt.  

Vaak is de hoeveelheid voeding niet de reden. Hieronder 10 redenen waardoor je last kan hebben van cravings

Dorst
Je hebt gedurende de dag te weinig water gedronken. Je hersenen herkennen het verschil tussen dorst en honger niet goed. Vraag jezelf eerst af of je wel genoeg water hebt gedronken en of je craving daar misschien vandaan komen. Drink een groot glas water, of twee. Waarschijnlijk zijn je cravings weg.

Verveling
Je hebt niets te doen, verveeld je, je hangt een beetje rond in huis en je krijgt wel zin in wat lekkers… waardoor je naar de keuken loopt om wat uit de kast te halen. Herkenbaar hé? Door verveling ga je makkelijker meer eten, om de tijd te doden. Is er misschien nog iets wat gedaan  moet worden in huis? Of, nu je toch tijd heb kan je misschien een boek lezen, in bad gaan, een stukje wandelen met de hond, of even langs een vriend(in) gaan? Afleiding helpt altijd. Je zal zien dat als je een drukke dag heb, je vrijwel geen last hebt van cravings. Voorkom verveling!

Te weinig vitaminen, mineralen en vezels uit groenten, noten en zaden gedurende de dag
Vezels zorgen voor een voldaan gevoel. Verder bevatten groenten, noten en zaden veel vitaminen en mineralen. Groenten zorgen er ook voor dat je letterlijk vol zit, door de volume. Probeer maar eens een hele broccoli op te eten. ;)

Het eten van (te)veel suiker
Een verklaring voor deze zoete craving is dat je lichaam een tekort heeft aan chroom. Veel snoep eten zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel, hierdoor kun je vaak niet stoppen met eten. Het gevolg na veel snoepen is een moe en futloos gevoel. Kies daarom voor chroomrijk eten zoals kip, wortelen, broccoli en eieren. Niet echt iets waar je tijdens een craving op zit te wachten, dus probeer je craving voor te zijn door deze voeding in je maaltijden te laten terug komen.
Probeer producten waar suikers in zitten te vermijden. Let vooral op ‘gezonde’ sapjes, koek, snoep, gebak, zoete broodjes, en broodbeleg zoals jam, nutella, appelstroop, hagelslag etc.

Te weinig slaap, of te weinig kwalitatief goede slaap
Slapen is belangrijk voor je herstel, maar ook voor je hormoonhuishouding. De hormonen in je lichaam hebben onder andere invloed op je humeur, je doorzettingsvermogen, en je hongergevoel. Lees de posts/blog van twee weken geleden over het optimaliseren van je slaap, en handige tips om je slaap te verbeteren.

Stress / emoties
Het eten van slechtere, ongezonde dingen door dat je veel stress ervaart, of emotioneel bent. Dat gevoel krijgen we bijna allemaal wel eens. Maar als je auto zonder benzine zit, vul je ook niet de ruiterwisservloeistof bij. ;) Werk aan de reden van de stress en je emoties. Eten is niet de oplossing van het onderliggende probleem.

Een te kort aan magnesium
Cravings naar chocolade bijvoorbeeld, magnesium zit in de cacao van chocolade. Heb je last van deze craving? Neem dan een gezondere magnesium bron zoals noten, zaden, groente en fruit. Liever toch de chocolade? Kies dan een pure variant die veel cacao bevat, het liefst 90% puur of meer. Hierin zit meer magnesium en minder suiker. Breek twee stukjes af, en leg het op een schaaltje. Je kan  ook kiezen voor een magnesium olie, deze spray je op voordat je naar bed gaat bijvoorbeeld. #goudentip

Crash dieet  
Probeer je af te vallen, maar doe je dit op een extreme manier door heel weinig te eten? Dan herken je vast het signaal van je lichaam dat schreeuwt om eten. De kans dat je naar slecht eten grijpt is heel groot. Food cravings zijn hier een signaal zijn van ons lichaam dat er een tekort is aan bepaalde essentiële mineralen. De craving ontstaat door een bepaalde smaak van het product en ook door chemicaliën die het bevat.

Te kort aan zout
Dit is een reden waarom velen chips zo lekker vinden. Het is lekker zout. Zout is belangrijk voor ons lichaam. Zeker als je veel sport, veel zweet, en veel water drinkt. Als je onbewerkt eet, is het belangrijk dat je zelf zout aan maaltijden toevoegt. Keltisch zee zout en Himalaya zout  bevatten ook mineralen zoals als calcium, ijzer, kalium en magnesium.

Te lange tijd niet eten
Je rent om 06:30 uur de deur uit zonder ontbijt, en het is druk op je werk. Pas om 14:00 uur heb je tijd om te eten, en dan heb je trek! Je hebt enorme trek. Je hebt zin in iets lekkers! Op zo’n moment is het veel moeilijker om een goede keus te maken betreft je voeding. Wanneer collega’s langs komen met taart, of lekkere broodjes, sla je deze een stuk minder snel af dan wanneer je al 1-2 maaltijden op hebt en een voldaan gevoel hebt. Probeer om de 3-5 uur een (kleine) maaltijd te eten, daardoor voorkom je ‘eet aanvallen’.