Mediteren - Wat is het én 8 tips!

Wat is mediteren
De essentie van meditatie is het leven in het nu. Niets zweverigs of ingewikkelds. Uit onderzoeken blijkt dat geluksgevoel en diepe ontspanning pas echt worden ervaren als de aandacht wordt gericht op het hier en nu. Wij mensen denken regelmatig aan wat al is geweest, óf wat nog komen gaat. Maar heel zelden zijn we ons bewust van het hier en nu.

Tijdens het mediteren word je je bewust van het feit dat je gedachten hebt, maar het is belangrijk dat je ervaart dat je je gedachten niet BENT. Verder is het doel om niet te oordelen tijdens je meditatie. Het gevolg hiervan is minder stress en spanning.

We gaan in het kort even iets dieper op de stof in. Want waarom is mediteren  nou zou goed, en wat doet het letterlijk met je hersenen?
Meditatie zorgt ervoor dat de buitenste laag (de cortex) van de hersengebieden dikker wordt. Het gaat voornamelijk om hersengebieden waarbij zelfcontrole een rol speelt. Niet geheel onbelangrijk dus, zeker als je een druk leven hebt waarin je op je voeding wil letten, wilt sporten, en nog veel meer..

Verder zorgt meditatie ervoor dat de hippocampus groeit. De hippocampus heeft een belangrijke rol in het onthouden van nieuwe informatie én in het reguleren van je emoties.

Ook blijkt dat meditatie een positieve invloed heeft op je amygdala. Het niet goed functioneren van de amygdala, bijvoorbeeld door een ontwikkelingsstoornis, een beschadiging of een onbalans in de neurotransmitter-huishouding, wordt in verband gebracht met onder andere verschillende angst -en stemmingsstoornissen, depressie, stress, burn-out en autisme. Voeding voor de geest zoals mindfulness en meditaties zijn belangrijk, maar gezonde voeding  speelt ook een belangrijke rol in het balanceren van de amygdala.

Recent onderzoek toont aan dat meditatie zorgt voor pijnreductie. Enkele hersengebieden, waaronder de thalamus, laten minder neurale activiteit zien als er wordt gemediteerd. De thalamus wordt gezien als een verbindingsstation waarin informatie van de zintuigen en ander hersengebieden naar de juiste gebieden wordt gestuurd. De thalamus speelt tevens een belangrijke rol bij emoties en aandacht en filtert welke informatie binnen en buiten het lichaam belangrijk is. De verminderde neurale activiteit wil daarom zeggen dat er minder pijn ervaren wordt. Uit onderzoeken blijkt wel dat de mate, de type meditatie en de jaren van meditatie hierin een rol spelen.

Conclusie:
Door te mediteren kan het dus zijn dat je je emoties beter kun reguleren, je concentratie verbetert en dat je (nieuwe) informatie beter kan onthouden. Daarnaast verminderd het je je stress en spanningen. Niet voor niets dat bijna alle topsporters, top acteurs en andere beroemdheden mediteren.

Is het moeilijk?
Nee hoor. Het is heel simpel. Tegenwoordig zijn er apps die je kan gebruiken, zoals bijvoorbeeld “Headspace”. Een gids die je 5-20 minuten zegt wat je moet doen. Easy!


Velen denken dat je met mediteren nergens aan mag denken, en dat je volledig ‘zen’ bent.

Maar niets is minder waar! Tijdens je meditatie denk je aan van alles en nog wat, en gedachten dwalen meermaals af. Het doel is om steeds weer terug te gaan naar je ademhaling, of de stem waarnaar je luistert, zonder jezelf te ‘straffen’ voor de afdwalende gedachten.

8 tips:

  1. Verwacht niets. Dan kan het niet tegenvallen.. een hele belangrijke, niet alleen met mediteren ;)
  2. Weet dat je het niet fout kan doen, dus alles is goed. Ook heel fijn om te weten. Niet twijfelen dus! Nergens voor nodig. Je hebt alleen: mediteren, én niet mediteren. Dus je mediteert, of je mediteert niet.. meer niet.
  3. Ga zitten/liggen hoe jij wil. Er is geen goed of fout. Ik zit  meestal op de bank, met mijn koptelefoon met verschillende soorten meditatie. Soms iemand die praat, soms een bepaald meditatie muziek.
  4. Je kan een wekker zetten voor het geval je bang bent dat je in slaap valt of over een uur nog op de grond zit. ;)
  5. Heb je 1 minuut per dag de tijd? Totally fine! Je kan van 1 minuut, tot uren lang mediteren. Het gaat er om dat je het doet, niet voor hoelang.
  6. Gebruik je een app? Super makkelijk.. dan hoef je niets te doen, behalve te luisteren en doen wat er gezegd wordt. Wil je geen app of (Youtube) video gebruiken? Tel dan je adem: 1 tel als je inademt, en 1 tel als je uit ademt. Je telt tot 10, of tot je de tel kwijt bent en dan begin je weer opnieuw. Jup, that’s it.
  7. Iedere keer als je merkt dat je afgeleid bent, ben je je daar bewust van, zonder er over te oordelen. Op dat moment breng je je aandacht terug naar je adem, en je gaat gewoon verder met tellen. Dit zal meerdere keren in je meditatie gebeuren, en dat is normaal. Zolang je iedere keer maar weer terug gaat naar je ademhaling, het tellen, of de stem waar je naar luistert.
  8. Probeer het uit, en probeer het als een gewoonte in je leven te implementeren. Bijvoorbeeld, direct na het opstaan, of na het tandenpoetsen. Je wilt in het begin ervoor zorgen dat je het dagelijks doet, zodat het een gewoonte wordt. Wees even streng voor jezelf, en zorg ervoor dat je het 30 dagen iedere dag doet. Als je dit veel vindt, vraag jezelf dan even af of je 30 dagen lang, een paar minuten minder lang kan appen/tv kijken/instagrammen/facebooken/gamen, óf dat je 10 minuten eerder op staat in de ochtend. Ja? Maak dan even een paar minuten vrij voor jezelf.

Keep calm, and meditate.


Groetjes,

Virgil