Meer dan 8 redenen waarom je gewicht per dag verschilt.

Het is en blijft veel velen een gevoelig onderwerp, het getal op de weegschaal. We weten van onszelf wanneer we ons lekker in ons vel voelen, en vaak koppelen we daar een bepaald gewicht aan. Wanneer je jezelf te zwaar vindt, en je hebt besloten om daar serieus mee aan de slag te gaan, is het vaak lastig om geduld te hebben. Het gewicht is er niet binnen een week aangekomen, dus je zal er ook langer over moeten doen om het er weer af te krijgen. En hoe erg baal je, als je je de hele week aan je schema hebt gehouden, en het getal van de weegschaal is niet veranderd, óf zelfs meer dan de afgelopen keer! 

Deze periode van 12 weken afvallen is bedoeld om langere tijd net iets onder je verbruik te zitten, zodat je langzaam afvalt. Dit zal per persoon verschillen, maar het zal maximaal ongeveer 0.5-1.0 kilo per week bedragen. Omdat wij ons focussen op spierbehoud en prestatie, is het belangrijk dat als je wilt afvallen, je gewicht gestaag verminderd. Dit geldt ook voor de niet zo fanatieke sporters. Door niet extreem te crashen houd je het langer vol, en heb je meer aan het resultaat op langer termijn. Het enige nadeel kan zijn, is dat je soms geen verandering ziet op de weegschaal. Ons lichaamsgewicht schommelt dagelijks en per persoon kan het wel verschillen tot meer dan 2 kilo. Hoe kan dat?

 1. Training & glycogeen
  Koolhydraten worden afgebroken tot glucose. Vervolgens is er water nodig om van glucose, glycogeen te maken. Één gram glucose dat omgezet wordt in glycogeen heeft ongeveer 3 gram water nodig. Een gemiddeld persoon kan gemiddeld 15 gram aan glycogeen opslaan. Dat zou voor een man van 80 kilo het volgende betekenen. Een simpele rekensom; 80 kilo x 15 = 1200. De man in ons voorbeeld kan dus  meer dan 1 kilo water vasthouden hierdoor. 
  Je hebt glycogeen nodig tijdens (sportieve) activiteiten. Je lichaam slaat glycogeen vooral op in de spieren. Als je van een rustig leven opeens heel sportief en actief wordt, vergroot je lichaam de opslag van glycogeen. De hoeveelheid van de opslag kan per dag verschillen. Verschillende oorzaken zijn: het soort sport, de intensiteit van de sport, en de duur daarvan.
 2. Training
  Tijdens krachttraining ontstaan er hele kleine scheurtjes in de spiervezels. Deze scheurtjes maken deel uit van het proces van spieropbouw, en zijn vaak de oorzaak van spierpijn na een zware training.  Deze scheurtjes kunnen leiden tot meer vloeistof in de spieren, je spieren kunnen licht opzwellen en het kan wel een paar dagen duren voordat dit weer verminderd. Dit kan verklaren waarom je meer weegt de dagen na je krachttraining, dan de dag voor je krachttraining.
 3. Stress
  Bij (langdurige) stress, maakt het lichaam cortisol en adrenaline aan. Cortisol zorgt onder andere voor: slechtere spijsvertering, vermoeidheid en spierafbraak. Dit vertraagd of stagneert het afvallen.
 4. Hoeveelheid en kwaliteit van slaap
  Ook hier spelen hormonen de belangrijkste rol. Als je te weinig slaapt maak je overdag minder leptine aan. Leptine is een hormoon dat er voor zorgt dat je na je maaltijd een verzadigd gevoel krijgt. Als je slecht, of minder goed slaapt, maakt je lichaam meer ghreline aan. Dit is een hormoon dat juist het hongergevoel stimuleert. Het resultaat is dat je vaak meer eet dan dat je lichaam nodig heeft. Een resultaat kan zijn dat je je voeding niet in hand hebt, en mogelijke eetbuien het resultaat zijn.
  En als laatst maar zeker niet onbelangrijk voor alle atleten onder ons, is het groeihormoon. Het hormoon stimuleert je vetverbranding, door energie uit je vetreserves te halen, waardoor je sneller afvalt. Tijdens een goede nachtrust maakt je lichaam veel van dit groeihormoon aan, en helpt bij de groei van cellen en weefsels.
 5. Zout
  Door het eten van te veel zout kan oedeem ontstaan. Soms heb je het zelf door, maar dat hoeft niet. De hoeveelheden zout in je voeding kan dus invloed hebben op je gewicht. Zodra je weer minder zout eet, wordt dit minder.
 6. Sauna
  Door vochtverlies zal je na een bezoekje aan de sauna minder wegen. Dit is maar van korte duur. Zodra je weer meer water drinkt, drink je de kilo’s er weer aan. Verder heeft het wel positieve uitwerking: 
  – Het reinigt  het lichaam, en de vochtreserves worden ververst. Daarbij kunnen er ook melkzuren uit het lichaam onttrokken worden. 
  – Door de opwarming in de sauna, en afkoeling door bijvoorbeeld een koude douche creëer je een grote afwisseling het de temperatuur. Dit zorgt voor een vaatverwijding en een betere doorbloeding. Dit zorgt er voor dat je spieren gevoed worden met zuurstof.
 7. Warm weer 
  Tijdens een warme dag is het lichaam minder effectief met het vervoeren van vloeistof. Dit is dus de reden dat je meer vocht vast kan houden. Het lichaam kan het water moeilijker afvoeren. Belangrijk is dat je, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, juist veel water drinkt.
 8. Cyclus 
  Veel vrouwen hebben ongeveer 2 weken voor hun menstruatie meer last van oedeem, waardoor ze meer wegen dan de week ervoor.

Wat kan nog meer een reden zijn? 
In het begin val je vaak het snelst af, vaak gebeurt dit als je een crash dieet doet, maar dit kan ook gebeuren als je onder begeleiding van ons bent, en voorheen veel meer koolhydraten hebt gegeten. Dit betreft vocht. 
Val je in het begin niet af, dan kijken we naar het verleden. Hoe vaak heb je in de afgelopen tijd geprobeerd om af te vallen?  Heb je het afgelopen jaar  meerdere pogingen gedaan en ben je veel afgevallen en ben je steeds minder gaan eten, maar nu krijg je er met geen mogelijkheid meer een halve kilo af? Dn raden we aan om eerst een langere tijd 6-12 weken op onderhoud te eten en niet af te vallen, zodat je lichaam zich kan herstellen. 

En nu? Weegschaal weggooien?
Nee. Bovenstaande redenen beïnvloeden dagelijks je gewicht. Laat je niet teveel afleiden door de schommelingen op de weegschaal. Je weet van jezelf of je volgens het schema en je macro’s hebt gegeten of niet. Zo lang je je daar aan houdt, zal je jou doel bereiken, aangezien je onder je behoefte eet. 
De spiegel, en de centimeterband zijn 2 andere hele goede maatstaven. Maak foto’s en vergelijk deze met elkaar als je gewicht op de weegschaal even tegenvalt. 


Youtube video