Kikkererwten

Kikkererwten! Super lekker, maar het is ook een product waar veel vezels in zit en het bevat veel antioxidanten, en zo oxidatieprocessen van het lichaam kan tegen gaan. De unieke combinatie aan polyfenolen met antioxidantwerking lijken zeer nuttig te zijn voor een goed functionerend bloedvatenstelsel en daarmee voor je hart. Roken, veel (laag kwalitatief) vlees eten, veel en intensief sporten en teveel alcohol zijn allemaal factoren die oxidatie bevorderen. Het eten van kikkererwten en andere peulvruchten kan dit negatieve effect neutraliseren. Dus: aan de slag dan maar!

Wij maken het als een lekker hapje in plaats van chips, of we gebruiken het als toevoeging in een salade. Je kan er alle kanten mee op, zoet, pittig en zout! Gia vindt zout heeeerlijk, maar de zoete variat is ook best lekker!(Deze worden alleen iets minder knapperig bij ons.)

Ze zijn super makkelijk te maken! Gebruik de hoeveelheden die jij lekker vindt. Wij gebruiken meestal 2 handjes vol kikkererwten, en mengen daar 1-2 eetlepels aan olie door. Vervolgens voeg je zout en andere kruiden toe naar eigen smaak. Wij gebruiken 1-3 thee lepels.

Wat heb je nodig:

Licht gezouten en knapperig:
Kikkererwten
Olijfolie
Zout

Pittig en knapperig:
Kikkererwten
paprika poeder
Chili poeder
Zee zout
Olijfolie

Voor de zoete variatie:
Kikkerweten
Honing (10 gram)
Kokosolie
*eventueel een beetje kaneel

How to make?
1.Als je kikkererwten in een pak koopt (gedroogd), laat je deze eerst een nachtje wellen. Zet een pannetje met water op, en zorg dat de kikkerweten onder water staan. Laat ze 8-12 uur wellen. Spoel het water om en dep de kikkerweten droog. Koop je een kikkererwten uit een pot(voorgekookt), kan je deze direct gebruiken, dep ze wel even droog.
2Verwarm de oven voor op 200 graden.
3.Meng de kikkerwten met de olie, en de kruiden en spreid het uit over je bakpapier. Zet je ovenplaat met het bakpapieren de kikkererwten in de oven.
4.Rooster de kikkererwten ongeveer 20-30 minuten in de oven, schep ze om, en bak ze daarna nog 10-20 minuten in de oven. Let goed op dat ze niet te donker worden, zeker bij de zoete variant!!

*Je kan de kikkererwten nog een paar dagen bewaren, en in een afgesloten potje of bakje blijven ze wel tot 5 dagen lekker.

Macro’s per 100 gram kikkerweten gekookt (zonder kruiden of olie)
Eiwit: 7 gram
Koolhydraat: 13 gram
Vet: 3 gram

Vet à 1 eetlepel bevat ongeveer 15 gram vet. Het ligt er dus aan hoeveel eetlepel vet je hebt gebruikt. Schat in hoeveel erwten je eet, en tel je gram vet mee voor deze maaltijd. Als je de zoete variant maakt, tel dan 10 gram koolhydraten mee voor het geheel.

ENJOY!!

laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd